Deze maand eens geen recept, maar een stukje over de overgang. Natuurlijk is deze informatie niet voor iedereen van belang, maar misschien valt u net wel in deze doelgroep en heeft u er wellicht iets aan.
De overgang
De overgang is een fase waarin het lichaam veranderingen doormaakt. De leeftijd waarin deze veranderingen plaatsvinden verschilt per vrouw, maar is meestal rond de leeftijd van 45 jaar.
Door schommelingen in hormoonspiegels kunnen allerlei vervelende lichamelijke klachten ontstaan. De meest voorkomende zijn: opvliegers, ’s nachts transpireren, onregelmatig bloedverlies, slapeloosheid, nervositeit, stemmingswisselingen, duizeligheid, vermoeidheid, hoofdpijn, hartkloppingen, spier-en gewrichtspijn en libidoverlies.
De klachten kunnen versterkt worden door stress, medicijngebruik en ongezonde voeding. De stofwisseling wordt beïnvloed door de hormoonwisselingen en zal vertragen. Dit kan wel 10 tot 15% trager zijn. Je verbruikt vaak ook minder energie, terwijl je eetpatroon hetzelfde blijft.
Daarbij komt dat het dalen van de oestrogeenspiegel je eetlust opwekt en je vaker wat tussendoor wilt eten. Deze energie wordt direct opgeslagen als vetweefsel.
Voor de overgang zorgden de eierstokken de productie van hormonen; in de overgang neemt onder andere het vetweefsel deze functie over. Er wordt dus naar een nieuw evenwicht gezocht door het lichaam. Hierdoor ontstaan ook gewichtsschommelingen wat weer zal herstellen na de overgang.
Sommige producten kunnen de overgangsklachten negatief beïnvloeden. Probeer koffie, pittige gerechten, suiker, zuivel, witmeel, frisdrank en alcoholische dranken te vermijden.
Opvliegers en nachtelijk zweten maken dat vrouwen zich bewust worden van de overgang, maar niet alle vrouwen kennen de risico’s van een te hoog cholesterolgehalte of van osteoporose (botontkalking) na de overgang.
Opvliegers en nachtelijk zweten
Opvliegers en nachtelijk zweten zijn de bekendste verschijnselen van de overgang. Opvliegers worden veroorzaakt door een stijging van de lichaamstemperatuur, het zweten is een reactie van het lichaam om af te koelen.
De één heeft twee opvliegers per dag, een ander heeft er misschien wel tien. Gemiddeld duren overgangsverschijnselen twee tot drie jaar, maar sommige vrouwen hebben er langer last van.
Te hoog cholesterolgehalte
Een te hoog cholesterolgehalte, overgewicht, roken en stress zijn belangrijke risicofactoren voor hart- en vaatziekten. Dit risico wordt nog verhoogd door de daling van de oestrogenen.
Botontkalking
Tot het 35ste levensjaar worden de botten opgebouwd. Tot de overgang vertraagt het vrouwelijke hormoon oestrogeen de kans op botontkalking, daarna treedt sneller botafbraak op met botontkalking tot gevolg. De botten worden broos en breekbaar.
Soja en de overgang
Soja heeft een positief effect op de gezondheid tijdens de overgang. Dit wordt vooral bereikt door de isoflavonen in de sojaboon. Isoflavonen zijn te vergelijken met het vrouwelijke hormoon oestrogeen. De werking van de isoflavonen is beduidend zwakker dan van oestrogeen, maar kunnen wel een gunstig effect hebben op het lichaam.
Soja verlaagt het cholesterol, omdat er veel onverzadigde vetzuren inzitten. Sojaproducten zijn plantaardig en leveren hierdoor ook geen cholesterol. De isoflavonen uit soja hebben een gunstig effect op de stevigheid van de botten.
Ook is het belangrijk al voor de overgang genoeg calcium te gebruiken, veel te bewegen, op het gewicht te letten, stress te voorkomen en voor ontspanning te zorgen. Wat dit betreft is het Nordic Walken een heel goede manier van bewegen.
Voor nuttige informatie kun je ook kijken op de site van alprosoya.com en careforwoman.nl